Ön Muhasebe İş İlanları

Ön Muhasebe İş İlanları

Çok sayıda personeli olan firmaların çoğunluğunda bir ön muhasebe elemanı istihdam edilir. Bu sebeple ön muhasebe elemanı ilanlarını çok fazla görmekteyiz. Aşağıda ön muhasebe elemanlarının yaptıkları işleri genel olarak anlattık.

Ön muhasebe iş ilanları için sitemizde bulunan “Muhasebe Elamanı İlanları” sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Ön Muhasebe Nedir?

Ön muhasebe; İşletmelerin temel muhasebe işlemlerini takip etmeye verilen isimdir. Ön muhasebede; işletmenin nakit parası, stokları, senetleri, çekleri, müşterileri, banka hesapları gibi temel unsurları takip edilir. Ön muhasebe elemanın çalıştığı firmada yapacağı işler şu şekildedir:

  • Kasa (hesap) takibi
  • Müşteri hesabı takibi
  • Stok giriş/çıkış takibi
  • Müşteri çek/senet takibi
  • İşletme çek/senet takibi
  • Fatura/irsaliye işlemleri
  • Banka hesap takibi

Ön muhasebe demek işletmenin muhasebesini tutmak değildir. İşletmelerin belgelerinin, evraklarının muhasebesini tutmaktır. Belgeler muhasebe defterine işlenir, bu bilgiler ile mali tablolar ve raporlar düzenlenir. Kamu ile ilgili olan işlemleri (beyanname vb.) düzenlemek ise mali müşavirlerin görevidir. Bu sebeple ön muhasebeci işletmenin muhasebe kayıtlarını mutlaka SMMM tarafından ve ilgili kayıt sistemine göre yapmalıdır.

Ön muhasebe iş ilanlarına başvurmak isteyen kişinin sahip olması gereken özellikler nelerdir? Hangi eğitimleri almış olmalıdır? İşle ilgili özellikle bilmesi gerekenler nelerdir? Yazımızın devamında ön muhasebe iş ilanlarına başvuracak kişiler için bunlardan bahsedelim.

Ön muhasebe elemanı olarak bir iş ilanına başvuran kişi öncelikle meslek yüksekokullarının iki yıllık ön lisans bölümlerinden olan “Ön Muhasebe” bölümünden mezun olmalıdır. Ön lisans bölümünün yanı sıra ön muhasebe elemanı olmak için kurs veren kurumlarda mevcuttur. Genellikle bölüm mezunu kişiler bir adım önde olsa da önemli olan firmanın istediği şartlardır. Bu nedenle iş başvurusu yaparken firmanın şartlarını dikkatli bir şekilde okumanızı, kendinize uygun olup olmadığını seçmenizi öneriyoruz.

Ön muhasebeci olabilmek için; ön muhasebecinin yaptığı işlerden bahsederken sizlere sunduğumuz işleri yapabilmesi çoğu firma için yeterli olacaktır. Bu işlemlerin detaylarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Ön Muhasebe Elemanının Yapması Gereken İşler

Ön muhasebede çalışan kişiler genel olarak aşağıdaki görevleri yapsa da zaman zaman işverenizn ondan istediği ekstra hesap kitap işlerini de yapmaktadır.

Kasa Hesabı Takibi

İşletmenin nakit işlemlerini takip etmeye kasa hesabı takibi denir. Bunun için bir kasa defteri tutulmalıdır. İşletmenin hesabına her para giriş-çıkışı bu deftere kayıt edilmelidir. Yapılan tahsilatlar ve ödemeler kasa defteri üzerinden takip edilir. İşletmenin nakit parası takip edilerek günlük gelir-gider hesabı kasa hesabı takibi yoluyla yapılır.

Müşteri Hesabı Takibi

İşletmenin müşterilerini takip etmeye verilen isimdir. Müşteriler işletmeden mal ve hizmet satın alırlar. Bu şekilde müşterilerin işletmeye ödeme yapması gerekir. Müşteri hesabı takibinde müşterilerden edilen tahsilat kayıtlı olur. Böylece alıcıların ve satıcıların borçları, alacak ve verecekleri takip edilir.

Stok Giriş/Çıkış Takibi

İşletme aldığı malların girişini yapar, mal satılınca da bu malları stoktan düşer. Stok giriş/çıkış takibi yapılarak azalan malların takibi, biten malların takibi ve firmanın aldığı malların takibi yapılır.

Çek/Senet Takibi

Ön muhasebeci, çek ve senetlerin giriş çıkışlarını kaydederek alacak, verecek miktarlarını belirler. Ödemelerin vadeleri takip edilir, tahsilat günlerinde ödeme yapılır veya alınır.

Banka Hesapları Takibi

Firmanın bankalardaki durumunu takip eden birimdir. Çek ve senetlerin vadeleri kontrol edilerek tahsilat için işletmenin banka hesabında para olup olmadığı veya ne kadar para olduğu kontrol edilir. Genellikle firmalar kasalarında nakit olmadığı durumlarda ödemeleri banka hesaplarından yapmayı tercih ederler. Dışarıdan banka hesabına gelen ödemelerde banka hesabıyla kontrol edilir.

Fatura/İrsaliye İşlemleri

İşletme mal veya hizmet sattığı zaman veya mal veya hizmet aldığı zaman firma için bir fatura kesilir. Burada fatura kesme işlemi, gelen-giden belgeler kontrol edilir.

Ön muhasebe elemanlarının görevlerini kısaca maddelendirecek olursak:

  • Evrakların arşivlenmesi ve dosyalanması,
  • Kamu kurumu ve özel kurum yazışmalarının yapılması,
  • Stok raporlamalarının yapılması,
  • Tedarikçi firmanın fatura takibin yapılması ve mutabakatın sağlanması,
  • Müstahsil makbuzunun alınması,
  • Fatura ve irsaliyelerin düzenlenmesi.

Ön muhasebe elemanının yapacağı işler muhasebe elemanınkinden veya müşavirinkinden farklıdır. Günümüzde hem kamu sektöründe hem de özel sektörde pek çok ön muhasebe elemanı çalışmaktadır. Örneğin bankalar, üretim firmaları, satış firmaları gibi pek çok alanda ön muhasebe elemanları için iş sahası mevcuttur.

Ön Muhasebe Elemanında İş Verenin Aradığı Özellikler

  1. Ön muhasebe konusunda deneyim,
  2. Belirli yaş aralığında olma,
  3. İş ilanı veren firmanın kullandığı muhasebe paket programını kullanabilme,
  4. Word, excell gibi bilgisayar programlarını iyi oranda kullanabilme,
  5. Kişinin iş disiplinine sahip olması. Titiz ve düzenli çalışması,
  6. İnsanlarla yüksek iletişim becerisine sahip olması,
  7. Grup-takım çalışmalarında uyumlu olması,
  8. İş temposuna dayanıklı olması.

Ön muhasebe elemanlarının çalışma ortamlarından bahsedecek olursak; ön muhasebe elemanları genellikle bilgisayar başında çalışır. Firmanın kendisine uygun gördüğü yerde masa başında işlerini halleder. Dolayısıyla ön muhasebe elamanlarının çalışma koşulları yoğun iş temposunun dışında rahattır. Genellikle personellere yemek ve yol parası sağlanır. Fakat unutulmamalıdır ki çalışma koşulları, çalışma saatleri, maaş, yemek ve yol parası gibi unsurlar işletmeden işletmeye farklılık gösterir.

Elemanarayan.com.tr’de sizin için uygun iş ilanını kısa sürede bulabilirsiniz. Bulunduğunuz konumu, şehri, ilçeyi web sitemizin filtreleme özelliğini kullanarak seçip, aradığınız iş ilanına rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Pek çok filtreleme özelliği de sitemizde mevcuttur. Ayrıca firmalar için iş ilanı ilk 10 gün ücretsiz yayınlanıp, sonraki günler için ödeme alınır.

Sitemiz firmalar ile elemanlar arasında köprü kurmayı amaçlıyor. İşletme sahipleri ile iş adaylarını online olarak bir araya getiriyor. Sizde sitemizde yer alan iş ilanlarına göz atarak kendinize uygun iş ilanını bulup, iş sahibi olabilirsiniz.

İstanbul’da iş arıyorsanız “İstanbul İş İlanları” sayfamıza, Ankara’da yeni bir iş arıyorsanız “Ankara İş İlanları” sayfamıza göz atabilirsiniz.

Firmalar için ise sitemizden vakitten tasarruf olarak büyük kolaylık sağlıyor. Online iş başvuruları sayesinde iş verenler her elemanla ayrı ayrı telefonda görüşme ve mülakat yükünden kurtuluyor. İş verenler sahip olmasını istediği yetkinlikte kişilerle görüşerek aradığı elemana kolaylıkla ulaşıyor. Web sitemiz aracılığı ile işletmeler hem iş gücünden hem de zamandan tasarruf ediyor.